Właśnie się dowiedzieliśmy, że nasz kolejny projekt uzyskał rekomendację do dofinansowania z Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Czekamy na dalsze informacje, bo w ramach wsparcia z grantu planujemy sfinansować prace nad (pełną koncepcją) rentgenowskiego system kontroli jakości dla produktów spożywczych (puszki aluminiowe, saszetki, tacki).
Głównym celem projektu jest opracowanie innowacji produktowej w postaci systemu X-Ray do kontroli jakości produktów spożywczych. Nowość rezultatów projektu obejmować będzie:
- Opracowanie algorytmów przetwarzania obrazu opartych na sieciach neuronowych i metodach uczenia maszynowego,
- Układ pomiarowy automatycznie dostosowujący swoją ustawienia przy zmianie formatu.
Opracowany system umożliwia wysoki poziom detekcji ciał obcych w produktach o złożonej geometrii i o niejednorodnej absorpcji promieniowania RTG, takich jak dania „instant” (mieszanki suchych produktów), mieszanki warzywne, dania w słoikach oraz będzie posiadał cechy funkcjonalne umożliwiające automatyczne dostosowywanie do nowych lub znacząco zmienionych produktów na linii produkcyjnej.