Przed branżą spożywczą stawiane są wysokie wymagania jakościowe

Producenci żywności i napojów są zobowiązani do restrykcyjnej kontroli jakości swoich produktów (kwestie regulacyjne). Wprowadzenie na rynek wadliwych produktów (i / lub opakowań) może skutkować reklamacjami, zwrotami całych serii produktów, czy nawet wysokimi kosztami odszkodowań społecznych w przypadku narażenia klientów na utratę zdrowia. 

Główne wyzwania stojące przed branżą 

  • zapewnienie jakości i bezpieczeństwa
    • zarządzanie łańcuchem dostaw
    • dbałość o jakość i bezpieczeństwo produkcji
    • detekcja wadliwych produktów
  • zgodność z przepisami
    • aktualizacja składu, etykiet  i opakowań produktów, tak, aby nadążyć za zmieniającymi się regulacjami i zaleceniami
  • przewaga konkurencyjna
    • monitoring rynku, trendów i potrzeb klientów
    • wprowadzanie nowych produktów i marek, w odpowiedzi na potrzeby rynku
  • optymalizacja produkcji
    • inspekcja, śledzenie i inteligentne zarządzanie danymi
    • automatyzacja produkcji
    • zarządzanie awariami

Krótko mówiąc: z jednej strony producenci z sektora spożywczego muszą rozwijać swoją ofertę w celu zaspokojenia oczekiwań klientów i wyprzedzenia konkurencji, z drugiej: dbać o jakość produktów nadążając za mnogością wariantów produktów i opakowań. 

Zapewnienie jakości i zgodności produkcji jest zatem jednym z kluczowych wyzwań stojących przed branżą spożywczą. Z pomocą przychodzi technologia.

System wizyjnej kontroli jakości inspect 360, w trakcie procesu kontroli butelek z mlekiem.

Nasze rozwiązania dla branży spożywczej w zakresie kontroli jakości

  • kontrola jakości opakowań (butelki, słoiki, etc.) i ich zamknięć
  • kontrola jakości produktów w puszkach (z wykorzystaniem promieniowania RTG):
    • wykrywanie ciał obcych (np. metale, szkło) oraz dużych deformacji opakowania po zamknięciu, 
    • typ badanego produktu: puszki aluminiowe (napoje, konserwy, produkty liofilizowane), saszetki, mięsa/ryby pakowane na tacki
      • System umożliwia wysoki poziom detekcji ciał obcych w produktach o złożonej geometrii i niejednorodnej absorpcji promieniowania RTG, takich jak dania „instant” (mieszanki suchych produktów), mieszanki warzywne, dania w słoikach oraz posiada cechy funkcjonalne umożliwiające automatyczne dostosowywanie do nowych lub znacząco zmienionych produktów na linii produkcyjnej.
Scroll